legkondiinfo
Klímát szeretne a lakásába?
Nem tudja, hogyan kezdjen neki?
Nagy a választék és nem tud dönteni?
Nem tudja, hogy melyik céggel dolgoztasson?
Mi mindebben és a továbbiakban is – segítünk Önnek!

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

Amikor a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, jó szolgálatot tehet a klímaberendezés. De csak akkor,ha helyesen használod!

A nyári megfázásoknak elsődleges oka a klíma. Biztos te is jártál már úgy, hogy felhevült testtel beléptél egy 20 fokosrahűtött épületbe, és másnap már fújtad is az orrod. Ennél azonban súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhat alégkondicionáló - különösen, ha nem kezelik megfelelően, illetve, ha túl hideg levegőt fúj.


Légiós betegség
Ha lakásodban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsd. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat. A Legionellabaktérium a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ha azt nem tisztítod előírásszerűen. A mikroorganizmus atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet - a betegség évente 20 ember halálát okozza hazánkban.
Tünetei
Köhögés.
Magas láz.

Mellkasi fájdalom.
Influenzaszerű tünetek.

A Legionella baktérium által okozott betegségnek van enyhébb változata, ami csak influenzaszerű tünetekkel jár. Lehet, hogy te is átestél már ilyen fertőzésen, hiszen az esetek többségében ki sem vizsgálják, mi okozza a bajt. Komoly veszélyt az jelent, ha nem múlik a betegség, sőt, légzéssel kapcsolatos problémák is felmerülnek. A magas láz, a hidegrázás, a nehéz, fájó légzés mind a baktérium okozta gyulladás tünetei. Egészséges szervezetnél antibiotikum-kúrával sikeresen gyógyítják a légiós betegséget. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulj.

 

Aspergilliózis, gombás fertőzés

A légkondicionáló tisztításánál körültekintőnek kell lenned. Nem elég, ha a vizet, a szűrőt cseréled, az a biztos, ha az egész rendszert fertőtleníted. A gombák ugyanis bármilyen kicsi, nedves területen szívesen megtelepednek. Különösen nagy veszélyt jelent az Aspergillius, ami igen elterjedt gombafaj. A spórák belélegzésével a szervezetedbe juthat az élősködő, ami a levegővel közvetlen érintkező helyeket szereti. Így a tüdőbe, az orr- és arcüregbe fészkeli be magát.
Tünetei
Véres köpet.
Nehézlégzés.
Mellkasi fájdalom.
Az orr- és arcüregben érzett fájdalom.
A fertőzés kezdeti időszakában nem okoz tüneteket, ahhoz a gombának el kell terjednie a szervezetben. Ha a fent említett jeleket tapasztalod, mielőbb fordulj orvoshoz. A pontos diagnózis felállításához röntgenre lesz szükség – a sugarak segítségével pontosan kimutatható, hogy a gomba mely területeken burjánzott el. Ezt követően az orr- és arcüregből kikaparják az érintett részt, és csepp formájában antibiotikumot adnak. A tüdőben csak akkor van szükség külső beavatkozásra, ha veszélyes helyen, nagy ér közelében telepedett mega gomba.


Ízületi megbetegedések

Az enyhülést hozó hideg, amit a klímának köszönhetünk, könnyen átokká válhat. Nagyon körültekintően kell beállítanod ahhoz a hőmérsékletet, hogy ez ne így legyen. Az ízületi megbetegedések ma már nem csak az időseket érintik. A hűtőberendezéseknek köszönhetően ugyanis nyáron folyamatos sokkhatás éri a szervezetedet, ami akár reumát is okozhat.
Tünetei
A bőr égő érzése.
Ízületi és izomfájdalom.
Korlátozott mozgásképesség.

A hideg hatására az erek összehúzódnak, ami miatt a keringés nem működik megfelelően, a szövetek nehezebben jutnak oxigénhez. Amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek károsodását megfelelő kezeléssel, tornával helyre lehet állítani. A reumát maradéktalanul gyógyítani nem tudják, csak a tüneteket enyhítik, az állandósult fájdalmat csökkentik. Épp ezért fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak öt fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helységben.
forrás: www.femina.hu

Légkondi-para a munkahelyen – Tényleg annyira veszélyes?

A nyári szezonban egyre több munkahely dönt úgy, hogy légkondival teszi elviselhetőbbé alkalmazottai számára a munkaidőt. Ha te is légkondis helyiségben, irodában dolgozol, akkor bizonyára Téged is érdekel, hogyan védheted ki az általa okozott negatív következményeket.
A légkondi egyre nagyobb teret hódít napjainkban, kiszorítva a ventilátort régi, biztos helyéről. Miközben a ventilátor használatát is csak bizonyos távolságról és nem túl erős fokozatra állítva ajánlották a szakemberek, most itt a légkondicionáló, ami talán még veszélyesebb lehet az egészségünkre.

Légkondi a munkahelyen

Nagyon sok munkahely, de főleg irodaházak és üzletek választják a hűsölés e formáját. Azonban a légkondi berendezések nem mindig vannak jó helyen, így például, ha te a légkondihoz közelebb ülsz, bizonyára már megfagysz, mire az iroda másik felében is érezni lehet hűsítő hatását. Ezért, ha nincs mód arra, hogy asztalodat máshova helyeztesd, máshogy kell védekezned a hideg ellen. Ugyanis amikor felhevült testtel beülsz az asztalod mögé, és a légkondi a közvetlen közeledbe fújja hideg levegőjét, könnyen megfázhatsz, ízületi fájdalmak léphetnek fel, de súlyosabb esetben akár tüdőgyulladásod is lehet.
Ezért mindig legyen nálad egy tartalék pulóver vagy kardigán, egy hosszú nadrág, esetleg egy zokni, ha nagyon fázós a lábad. Így elkerülheted a komoly betegségeket. Ez persze csak „tüneti kezelés”, így a legjobb, ha megosztod főnököddel a problémáidat és együtt kerestek megoldást a légkondi gondra.
Ha ilyen problémával nem küszködsz, akkor szerencsés vagy, azonban a légkondi más kellemetlen „mellékhatásokkal” is járhat. Mivel a berendezés a meleg levegőt hűti le, így nagyon fontos, hogy a helyiségben gyakran szellőztess, aminek köszönhetően megfelelő mennyiségű friss levegőhöz jutsz majd. A légkondi másik kellemetlen hatása, hogy szárítja a levegőt, ami nyálkahártya és szem szárazságot okozhat, emellett felléphet köhögés is. A nem kívánt tünetek elkerülése végett fogyassz minél több folyadékot, és használj hidratáló krémet is, így megakadályozva bőröd kiszáradását.
Tanácsainkat megfogadva, komoly mellékhatások nélkül élvezheted a hűs levegőt légkondis munkahelyeden is.
Forrás: www.mayra.hu

 


 

Asztali nézet